Actionaid.gr

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Food Wave

Ο τρόπος που παράγουμε και καταναλώνουμε την τροφή μας, αλλά και τα τρόφιμα που πετάμε, επηρεάζουν όχι μόνο την υγεία μας αλλά και την κλιματική κρίση. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα πλήττουν τις σοδειές των αγροτών, πολλές φορές ανεπανόρθωτα, οδηγώντας σε επισιτιστική ανασφάλεια. Δυστυχώς οι φτωχότεροι πληθυσμοί είναι αυτοί που επηρεάζονται περισσότερο από τις αλλαγές στις κλιματικές συνθήκες, ενώ αναμένεται πως αυτές θα επηρεάσουν 2,5 εκ. αγρότες, ψαράδες και κτηνοτρόφους.

Η απάντηση στα παραπάνω έρχεται μέσα από την ατομική και τη συλλογική προσπάθεια. Έτσι η υιοθέτηση μίας πιο βιώσιμης διατροφής, η επιλογή των προϊόντων που καταναλώνουμε, τα βιώσιμα και εποχιακά προϊόντα,  η στήριξη σε ντόπιους παραγωγούς, η αποφυγή της χρήσης πλαστικών και της σπατάλης των τροφίμων, είναι μερικά από αυτά που μπορούμε να κάνουμε πρώτα απ’ όλα σε ατομικό επίπεδο. Επιπλέον η στροφή στη βιώσιμη γεωργία, μπορεί να περιορίσει την κλιματική αλλαγή, προάγοντας παράλληλα την κοινωνική σταθερότητα και την απασχόληση.

Η ActionAid στην Ελλάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα «Food Wave: Empowering urban youth for climate action», μαζί με οργανώσεις από 16 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ,το οποίο απευθύνεται σε νέους και νέες 15-35 ετών.

Το πρόγραμμα θέλει να ευαισθητοποιήσει και να ενεργοποιήσει τους νέους, σχετικά με τη σύνδεση της κλιματικής αλλαγής με τη βιώσιμη διατροφή, δημιουργώντας παράλληλα συμμαχίες μεταξύ των νέων, των τοπικών κοινοτήτων και των θεσμικών φορέων. 

Άξονες Δράσης

Στο πλαίσιο του προγράμματος θα γίνουν εκπαιδευτικά εργαστήρια, δράσεις σε τοπικό επίπεδο και μία ευρωπαϊκή ψηφιακή εκστρατεία.

Πιο συγκεκριμένα θα διοργανώσουμε συμμετοχικά εργαστήρια με ομάδες νέων από τον Δήμο Αθηναίων και θα συνεργαστούμε μαζί τους για την υλοποίηση δράσεων στην πόλη (street actions). Σκοπός των εργαστηρίων και των δράσεων είναι η προώθηση των βιώσιμων αστικά συστημάτων, συμβάλλοντας στις προσπάθειες της ΕΕ για μετριασμό και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Μαζί με τις ομάδες νέων, τις άλλες οργανώσεις και τους φορείς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, θα δημιουργηθεί μια πανευρωπαϊκή ψηφιακή εκστρατεία που θα συμβάλει στις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση της κλιματικής αλλαγής και προσαρμογή σε βιώσιμα συστήματα κατανάλωσης της τροφής στις πόλεις. Μπορείτε να διαβάστε περισσότερα για το πρόγραμμα εδώ

Δράσεις στην πόλη

H ActionAid σε συνεργασία με το The Bee Camp, την Social Artist Educator Φωτεινή Χαμαλίδου, την ομάδα νέων του #Eat4Change και του WWF Ελλάς και την ομάδα γυναικών που συμμετέχουν στα μαθήματα ελληνικών του Κέντρου στην Αθήνα, οργανώνει στις 19 Ιουνίου μία δράση για μικρούς και μεγάλους με τίτλο «Ένα βιώσιμο πικνίκ στην Ακαδημία Πλάτωνος». Στόχος της δράσης είναι να μιλήσουμε για τη βιώσιμη διατροφή μέσα από εργαστήρια, δρώμενα και ανταλλαγή ιδεών. Περισσότερες πληροφορίες για τη δράση μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.

Τα εργαστήρια

Πρώτος Κύκλος

H ActionAid και το The Bee Camp οργάνωσαν έναν κύκλο βιωματικών εργαστηρίων 4  συναντήσεων στις 12-13 και 19-20 Ιουνίου για νέους και νέες 18 – 35 ετών με στόχο την ευαισθητοποίησή τους γύρω από τις επιπτώσεις των σύγχρονων διαδικασιών παραγωγής της τροφής στο περιβάλλον και την προώθηση βιώσιμων συμπεριφορών κατανάλωσης στο αστικό περιβάλλον. Οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες γνώρισαν τις έννοιες του upcycling, του composting και του food waste και έμαθαν πρακτικές τεχνικές που μπορούν να εντάξουν στην καθημερινότητά τους για να περιορίσουν τη σπατάλη των τροφίμων.

Δεύτερος Κύκλος

Τα εργαστήρια για την κλιματική δικαιοσύνη και την τροφή συνεχίζονται, με ένα νέο κύκλο βιωματικών εργαστηρίων 3 συναντήσεων στις 9,10 και 16 Οκτωβρίου για νέους και νέες 18 – 35 ετών. Στόχος είναι να προβληματιστούν σχετικά με την κλιματική δικαιοσύνη και το πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τη ζωή των κατοίκων του πλανήτη, να μάθουν περισσότερα για το πώς μπορούν να γίνουν ενεργοί και υπεύθυνοι πολίτες και τέλος να δουν στην πράξη πώς μπορούν να δημιουργήσουν ένα αγρόκτημα στο μπαλκόνι τους. Δήλωσε συμμετοχή εδώ.

Χρήσιμα εργαλεία

Οι καθημερινές μας διατροφικές συνήθειες αλλά και τα προϊόντα που επιλέγουμε να αγοράζουμε, να καταναλώνουμε ή και τελικά να πετάμε συνδέονται με τη βιώσιμη παραγωγή και κατανάλωση. Πόσο ωραίο και ωφέλιμο για εμάς και για το περιβάλλον θα ήταν να μπορούσαμε να παράγουμε τα δικά μας φρούτα και λαχανικά, στο μπαλκόνι μας; Εδώ μπορείτε να βρείτε ένα toolkit με 10 συμβουλές για το πώς μπορείτε να καλλιεργήσετε λαχανικά σε γλάστρες, πώς μπορείτε να αξιοποιήσετε τους σπόρους της ντομάτας, να δημιουργήσετε το δικό σας φυσικό λίπασμα από οργανικά απόβλητα και άλλα πολλά! 

 Οι προηγούμενες δράσεις

(2/3/2021): Κάλεσμα προς Φορείς για κατάθεση πρότασης με σκοπό τη σύναψη σύμβασης για τη διεκπεραίωση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στο πλαίσιο του προγράμματος Food Wave. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέτουν τις προτάσεις τους στο education.hellas@actionaid.org έως και τις 19 Μαρτίου. 

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Αναπτυξιακής Εκπαίδευσης (DEAR). Η υλοποίησή του ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2019 και αναμένεται να διαρκέσει έως τον Νοέμβριο του 2023.