Ταξίδι στην Κένυα
Οι στόχοι της Εκπαίδευσης στην Κένυα
Η Maurine θέλει να γίνει δημοσιογράφος!
Η Evelyn σταμάτησε το σχολείο όταν έμεινε έγκυος στα 13 της
Παραγκούπολη Kibera στο Ναϊρόμπι
Η ομάδα μας σε σχολείο στην Kibera
Το 2013, επιλέχθηκαν 5 εκπαιδευτικοί στην Ελλάδα, με στόχο να πραγματοποιήσουμε ερευνητικό ταξίδι στην Κένυα και στη συνέχεια να σχεδιάσουν υλικό κατάλληλο για όλες τις σχολικές βαθμίδες. Επισκεφτήκαμε 3 κοινότητες στα Βόρεια της Κένυα και την παραγκούπολη Κιμπέρα στο Ναϊρόμπι.
Εστιάσαμε στο θέμα της εκπαίδευσης, σε σχέση με την πρόσβαση, την σχετικότητα και την ποιότητά της, ώστε να αποτελεί εργαλείο ανάπτυξης.
Το εκπαιδευτικό υλικό που αναπτύχθηκε μετά το ταξίδι, πραγματεύεται τους βασικούς άξονες πρόκλησης που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των αποκλεισμένων περιοχών της Κένυα: ανθρώπινα δικαιώματα, ανεπαρκής τροφή, δυσκολία ανεύρεση πόσιμου νερού, θέματα σχετικά με το φύλο αλλά και την ασφαλή διαβίωση.
Eδώ μπορείτε να κατεβάσετε τις ενότητες του εκπαιδευτικού υλικού: Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ασφάλεια-Προστασία, Εκπαίδευση, Νερό, Τροφή.
Την ίδια χρονιά δημιουργήθηκε και το ντοκιμαντέρ με τίτλο “Εκπαίδευση για ποιον;” που πραγματεύεται την ίδια θεματική, με μαρτυρίες τόσο από την Κένυα, όσο και από την Γκάνα και την Ελλάδα.
Εάν ενδιαφέρεστε να κάνετε προβολή του ντοκιμαντέρ, στο σχολείο, σε κάποιο Δημοτικό Κέντρο ή κάπου αλλού, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο education.hells@actionaid.org και να σας στείλουμε το DVD.
Η ομάδα εργασίας για το 2013:
1. Ευαγγελία Μουλά, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Ν. Δωδεκανήσου – Β’ βάθμια
(διαβάστε εδώ σχετικό άρθρο της Ε. Μουλά στο Νέος Παιδαγωγός)
2. Ελένη Θεοδωρίδου, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ. Αττικής – Β΄ βάθμια
3. Πέλλη Παππά, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Ν. Σάμου – Α’ βάθμια
4. Βασιλική Δαγκλή, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ. Θεσσαλονίκης – Α’ βάθμια
5. Ευλαμπία Χαμαλίδου, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Ν. Ξάνθης – Α’ βάθμια
*Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από το 3ετές Ευρωπαϊκό πρόγραμμα “Send my Friend to School”, που στόχο έχει την κινητοποίηση των εμπλεκομένων στην Εκπαίδευση, ώστε να επιτευχθεί ο Δεύτερος Αναπτυξιακός Στόχος της Χιλιετίας (MDG2), σχετικά με την εδραίωση της καθολικής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
