Actionaid.gr

Μαθητική Eβδομάδα Δράσης

Μία εκστρατεία από μαθητές όλου του κόσμου… για τα παιδιά όλου του κόσμου!

Η δύναμη στο πιάτο σου

Final Logo Croped

Μαθητική Εβδομάδα Δράσης 2022!

Κατεβάστε τον εκπαιδευτικό οδηγό της δράσης!

Δείτε το βίντεο με τη δημιουργία ενός βιώσιμου έργου τέχνης. 

Επισκεφτείτε το Padlet της δράσης με τα βιώσιμα έργα τέχνης των σχολείων!

Για 18η χρονιά η ActionAid συντονίζει τη μεγαλύτερη μαθητική εκστρατεία που φέρνει κοντά χιλιάδες μαθητές, μαθήτριες και σχολεία από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Από το 2018 η Μαθητική Εβδομάδα Δράσης εστιάζει στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης με βασικό άξονα την κλιματική αλλαγή. Φέτος η εκστρατεία είναι αφιερωμένη στον Στόχο 12 για την Υπεύθυνη Κατανάλωση και Παραγωγή, επικεντρώνεται στη σπατάλη τροφίμων και απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Η φετινή δράση

Αν σκεφτούμε ότι η Ελλάδα έρχεται πρώτη στη σπατάλη των τροφίμων στην Ευρώπη, σύμφωνα  με στοιχεία του ΟΗΕ, ενώ πάνω από το 10% των ανθρώπων στη χώρα μας βρίσκεται σε επισιτιστική ανασφάλεια,  καταλαβαίνουμε τον βαθμό στον οποίο οι δικές μας καθημερινές διατροφικές συνήθειες και επιλογές επηρεάζουν την κλιματική αλλαγή, αλλά και τη ζωή των ευάλωτων πληθυσμών του πλανήτη.

Η αλλαγή μπορεί να ξεκινήσει από όλους μας, τα νοικοκυριά  και τα σχολεία μας, κάνοντας πιο συνειδητές επιλογές!

Γι’ αυτό, λοιπόν, φέτος η Μαθητική Εβδομάδα Δράσης έχει ως θεματική τη σπατάλη των τροφίμων, με στόχο μέσα από τον Εκπαιδευτικό Οδηγό της Δράσης που έχουμε δημιουργήσει, να μιλήσετε στους μαθητές και στις μαθήτριές σας για το ζήτημα της σπατάλης τροφής (food waste) και να κάνετε σχετικές δράσεις.

Ώρα για δράση!

Κεντρική δράση για τη φετινή Μαθητική Εβδομάδα Δράσης, είναι η δημιουργία βιώσιμων έργων τέχνης από τα ίδια τα παιδιά. Μέσα από αυτή τη δράση, τα παιδιά θα κατανοήσουν στην πράξη την έννοια της σπατάλης της τροφής, αλλά θα δουν και τρόπους με τους οποίους μπορούν να τη μειώσουν αξιοποιώντας πράγματα που μπορεί να θεωρούνται αποφάγια.

Σύμβουλός σας στη διαδικασία αυτή θα είναι η Φωτεινή Χαμαλίδου, η οποία είναι Social Artist Educator, και θα σας βοηθήσει μέσω βίντεο και σχεδίου εργασίας, να δημιουργήσετε το δικό σας βιώσιμο έργο τέχνης. Δείτε εδώ περισσότερα για την δουλειά της Φωτεινής Χαμαλίδου. 

Chamalidou Foteini Fishes

Όπως είπε η ίδια«Μέριμνα της καλλιτεχνικής μου προσέγγισης είναι η σύνδεση της τέχνης με το οικοσύστημα και τη φύση με ένα τρόπο βιώσιμο για το περιβάλλον και την πρακτική ζωή του ανθρώπου. Δημιουργώ έργα με σεβασμό στην βιοποικιλότητα και στον κύκλο ζωής της τροφής. Τα υλικά αποδόμησης και αποσύνθεσης της κουζίνας που πετιούνται (Food Waste) γίνονται αντικείμενο πειραματισμού, διερεύνησης και παρατήρησης. Κάθε υλικό φέρει μια ιστορία, ένα τώρα και ένα μέλλον. Είτε σε ανώριμη φάση, είτε σε περίοδο ωρίμανσης, είτε στο τέλος του κύκλου της ζωής του, το κάθε τρόφιμο μιλάει με τα άνθη του, τα φύλλα του, τις ρίζες του, τις φλούδες του και τα κουκούτσια  του. Η έμπνευση, η συγκίνηση και η έκπληξη πηγάζουν από ‘’άχρηστα’’ υλικά και από ‘’σκουπίδια’’ σε μια πορεία δημιουργίας και διαπίστωσης ότι τίποτα δεν είναι περιττό πάνω σε αυτόν τον πλανήτη. Ο πλανήτης εκπέμπει SOS, μας χρειάζεται, χρειάζεται την συνείδηση μας και τις ζωντανές εικόνες της ψυχής μας

Λάβετε μέρος στη δράση

Τα βήματα για τη συμμετοχή σας στη Μαθητική Εβδομάδα Δράσης είναι τα παρακάτω:

 1. Κατεβάστε τον Εκπαιδευτικό Οδηγό "Η δύναμη στο πιάτο σου" με κατατοπιστικές πληροφορίες και στοιχεία σχετικά με τη σπατάλη τροφής καθώς και με εκπαιδευτικό υλικό και βίντεο που θα σας οδηγήσει στην κεντρική δράση της φετινής εκστρατείας «Φτιάχνω ένα βιώσιμο έργο τέχνης».
 2. Οποιαδήποτε στιγμή μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς αφιερώστε χρόνο να μιλήσετε με τους μαθητές και τις μαθήτριές σας για την κλιματική αλλαγή, πώς σχετίζεται με την παραγωγή τροφής καθώς και την σπατάλη τροφής.
 3. Δημιουργείστε το δικό σας βιώσιμο έργο τέχνης! Το βίντεο και το σχέδιο εργασίας θα είναι πολύτιμοι βοηθοί σας.
 4. Φωτογραφίστε το έργο σας.
 5. Ανεβάστε τη φωτογραφία στην ειδική φόρμα που θα σταλεί στους συμμετέχοντες και ελάτε να φτιάξουμε μια Ψηφιακή Γκαλερί με βιώσιμα έργα τέχνης και με τη χρήση απορριμμάτων τροφής.
 6. Κάντε like στη σελίδα του Εκπαιδευτικού Τμήματος της ActionAid.
 7. Ανεβάστε τη φωτογραφία στα social media με το hashtag #dinamistopiatosou και tag @actionaidhellas.

Εδώ θα βρείτε πρόσθετο υλικό για τη φετινή δράση.

Εδώ θα βρείτε τον "Μικρό Οδηγό για ακτιβιστικές δράσεις νέων"

 

Η φετινή εκστρατεία αποτελεί μέρος του προγράμματος FoodWave, στο οποίο συμμετέχει η ActionAid μαζί με 25 οργανώσεις, πανεπιστήμια και Δήμους σε 17 χώρες, μιλούν για το δικαίωμα στην τροφή και διεκδικούν δίκαια και βιώσιμα συστήματα διατροφής τα οποία σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα όρια του πλανήτη. 


Logo

 

Πορεία με Στόχο 2021

LOGO

Το 2021 η Μαθητική Εβδομάδα Δράσης έχει προγραματιστεί για την Εβδομάδα 5-11 Ιουνίου και σας καλεί να τη συνδυάσετε με την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου). 

Με οδηγό και εργαλείο μας για άλλη μια χρονιά τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης  επικεντρωνόμαστε για 2η συνεχόμενη χρονιά στον Στόχο 13: Δράση για το Κλίμα καθώς η περσινή χρονιά μας βρήκε με τα σχολεία κλειστά. 

Κατεβάστε τον εκπαιδευτικό οδηγό με προτεινόμενες δραστηριότητες για μια Πορεία με Στόχο

Εκπαιδευτικό υλικό για τη Δραστηριότητα "Μύθος ή Αλήθεια" και τις εξηγήσεις απαντήσεων.
Εκπαιδευτικό υλικό για τη Δραστηριότητα "Η μεγάλη τραμπάλα του πλανήτη"

 

Μην ξεχάσετε να μας στείλετε ό,τι υλικό θέλετε και μπορεί να δημοσιοποιηθεί στο education.hellas@actionaid.org

Υλικά Σχολείων

2ο Νηπιαγωγείο Χώρας Πυλίας Νομού Μεσσηνίας: "Το τέλος της ιστορίας της τραμπάλας"

1ο Δημοτικό Σχολείο Λουτρακίου- Παρουσίαση της δράσης 

8ο Νηπιαγωγείο Τρίπολης- Το τέλος της ιστορίας της τραμπάλας με εικόνες

Η πορεία με Στόχο της συμμαχίας 24 Νηπιαγωγείων Εύβοιας και Φθιώτιδας ¨Ενεργά Σχολεία μια Οικοσυμαχία" 

1o Δημοτικό Σχολείο Νέας Ιωνίας Αττικής: Περιγραφή της δράσης

Δείτε εδώ και άλλα υλικά από δράσεις σχολείων 

 

 

Η Μαθητική Εβδομάδα Δράσης 2021 βασίζεται στο πρόγραμμα Walk the Global Walk

 

Μαθητητική Εβδομάδα Δράσης 2020

LOGO

Η 16η Μαθητική Εβδομάδα Δράσης παίρνει παράταση έως και τις 26 Ιουνίου! 

Φετινή θεματική μας το κλίμα! Το κλίμα που αλλάζει, το κλίμα που βρίσκεται σε κρίση, το κλίμα που θέλει άμεσα την προσοχή και τη δράση όλων μας.

Εκπαιδευτικό υλικό και Φύλλα εργασίας

Κατεβάστε το Εκπαιδευτικό Πακέτο της Μαθητικής Εβδομάδας Δράσης σε pdf (ή πατήστε ΕΔΩ για να το δείτε σε μορφή ανάγνωσης)

Εκτυπώσιμο φύλλο  " Το Βήμα μου για τον Στόχο 13" (Παράταση Δράσης έως 26 Ιουνίου 2020)

Εκπαιδευτικό υλικό για τη Δραστηριότητα "Μύθος ή Αλήθεια" και τις εξηγήσεις απαντήσεων.
Εκπαιδευτικό υλικό για τη Δραστηριότητα "Η μεγάλη τραμπάλα του πλανήτη"

 

Σχετικά με την φετινή θεματική, Στόχος 13: Δράση για το κλίμα

Με οδηγό και εργαλείο μας για άλλη μια χρονιά τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης  φέτος επικεντρωνόμαστε στον Στόχο 13: Δράση για το Κλίμα.

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ και η δράση της για την κλιματική δικαιοσύνη, όπως την ονομάζει, έφερε και φέρνει συνεχώς τους παγκόσμιους ηγέτες ενόπιων των ευθυνών τους απέναντι σε αυτή.

«Το 2078, θα γιορτάζω τα 75α γενέθλιά μου. Εάν έχω παιδιά ίσως να βρίσκονται μαζί μου εκείνη την ημέρα. Ίσως να με ρωτήσουν για εσάς. Ίσως να με ρωτήσουν γιατί δεν κάνατε τίποτα, όταν ακόμα υπήρχε χρόνος να κάνετε» είπε στο Συνέδριο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP 24) στην Πολωνία το 2018. 

Πράγματι η δράση ενάντια στην κλιματική αλλαγή πρέπει να γίνει πιο άμεση, πιο αποφασιστική, πιο δραστική καθώς θεωρείται πώς η κλιματική αλλαγή παρουσιάζει τη μεγαλύτερη απειλή για τη βιώσιμη ανάπτυξη παντού.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών António Guterres απευθύνει κάλεσμα για παγκόσμια δράση για την κλιματική αλλαγή. Το παρακάτω είναι ένα απόσπασμα από τα λόγια του: «Οι επιστήμονες μας τα λένε για δεκαετίες, ξανά και ξανά. Υπερβολικά πολλοί ηγέτες αρνήθηκαν να ακούσουν  […] και βλέπουμε τα αποτελέσματα. Σε μερικές περιπτώσεις πλησιάζουν τα χειρότερα σενάρια των επιστημόνων». Και συνεχίζοντας: «Κάθε μέρα που περνάει και εμείς αποτυγχάνουμε στο να κάνουμε κάτι, είναι άλλη μια μέρα που προχωράμε προς μια μοίρα που κανείς δε θέλει, μια μοίρα που θα αντηχεί στις επερχόμενες γενιές για τη ζημιά που έκανε η ανθρωπότητα στη Γη. Η μοίρα είναι στο χέρι μας. Βασίζομαι σε όλους σας».

Μέσα από τη Μαθητική Εβδομάδα Δράσης και τη συμμετοχή σας σε αυτή ελπίζουμε ότι οι μαθητές/τριές σας θα ενημερωθούν, θα εμπνευστούν και θα θελήσουν να κάνουν μικρά βήματα ώστε να αποτελέσετε και εσείς μέρος του παγκόσμιου πια κινήματος ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Έγκριση προγράμματος από το Υπουργείο Παιδείας και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής

Φέτος ελαχιστοποιούμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της εκστρατείας και το εκπαιδευτικό υλικό θα σας σταλεί μόνο ηλεκτρονικά.

Εβδομάδα Δράσης 2019- Πορεία με Στόχο

Marketing Material 02

Για 15η χρονιά η ActionAid συντόνισε τη μεγαλύτερη μαθητική εκστρατεία που φέρνει κοντά χιλιάδες μαθητές και σχολεία από κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Δείτε τις δράσεις των σχολείων που συμμετείχαν

Η περσινή εκστρατεία ήταν αφιερωμένη στο σύνολο των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Φέτος πάμε ένα βήμα λίγο πιο βαθιά και αφιερώνουμε την εκστρατεία στον Στόχο 11: Βιώσιμες πόλεις και Βιώσιμες Κοινότητες και θα πραγματοποιηθεί στις 8-12 Απριλίου 2019!Βασίζεται στο πρόγραμμα Walk the Global Walk, ενός μεγάλου προγράμματος για τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης που τρέχει παράλληλα σε 11 ευρωπαικές χώρες και για την Ελλάδα το συντονίζει η ActionAid μαζί με τον Δήμο Φυλής. Νέοι στην Ιταλία, στη Γαλλία, στην Κροατία, στη Κύπρο, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Πορτογαλία, στην Ελλάδα, στη Ρουμανία, στη Βουλγαρία, στηΒοσνία-Ερζεγοβίνη και στην Αλβανία, μαζεύουν χιλιόμετρα για το Στόχο 11.

Η πορεία προς το Στόχο 11 βρίσκεται 11 χρόνια μακριά και εμείς φέτος σας προτεί-
νουμε 11 βήματα που θα σας οδηγήσουν σε μια Πορεία με τη 2η ετυμολογική σημα-
σία: τη διάνυση μιας απόστασης από μια ομάδα ανθρώπων για κάποιο σκοπό.

 • Βρείτε τι χρειάζεται η πόλη ή η κοινότητά σας για να γίνει πιο βιώσιμη.
 • Φτιάξτε την ομάδα σας.
 • Διανύστε μια απόσταση (μεγάλη ή μικρή δεν έχει σημασία), όπου ο σκοπός γιατον οποίον θα την κάνετε θα είναι εμφανής!
 • Καταγράψτε τον αριθμό των μέτρων/χιλιομέτρων που διανύσατε και τις εμπειρίες σας στο ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο που θα λάβετε στο email σας.
 • Μην ξεχάσετε να μας στείλετε φωτογραφίες και βίντεο από τις δράσεις σας στο education.hellas@actionaid.org μέχρι και τις 19 Απριλίου 2019 προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στο βίντεο που θα δημιουργήσουμε.

Εμείς θα ανακοινώσουμε τα συνολικά χιλιόμετρα που διανύθηκαν από όλα τα
σχολεία και θα φροντίσουμε τα μηνύματά σας να ακουστούν δυνατά μέσα από το
αναμνηστικό βίντεο της Φετινής Μαθητικής Εβδομάδας Δράσης !

Δείτε αναλυτικά τις προτεινόμενες δράσεις στο ψηφιακό υλικό της εκστρατείας.

Κατεβάστε το ψηφιακό υλικό της Μαθητικής Εδομάδας Δράσης

Αφίσα της Μαθητικής Εβδομάδας Δράσης (σε εκτυπώσιμη μορφή Α3)

 

Η φετινή Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαίδευση συνχρηματοδοτείται από την ΕΕ ως μέρος του προγράμματος Walk the Global Walk.

Co Funded Flag2

 

Με την υποστήριξη της Ελληνικής Πλατφόρμας για την Ανάπτυξη

Εlliniki Πlatforma GREEK LOGO FULL COLOUR TRANSPARENT

 

Εβδομάδα Δράσης 2018

Photo Gia Newsletter 

 

 

Ελπίδος 2030

Ελπίδος 2030 from ActionAid Hellas Education on Vimeo.

 

Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος αφιερώνουμε ολόκληρο τον Μάρτιο στην εκστρατεία και μπορείτε να επιλέξετε εσείς ποια εβδομάδα σας εξυπηρετεί να υλοποιήσετε τις δράσεις σας.

Δείτε τα φανζίν που μας στέλνουν τα σχολεία

Άραγε πώς θα είναι ο πλανήτης μας το 2030 όταν σχεδόν όλοι οι σημερινοί μαθητές θα είναι ενήλικες; Πόσο βιώσιμος θα είναι ο κόσμος μας; Υπάρχει κάποιο σχέδιο για να τον κάνουμε όμορφο και ειρηνικό πάλι; Και ποιος είναι ο δικός σας ρόλος ως εκπαιδευτικοί αλλά και των μαθητών σας ως μελλοντικοί πολίτες σε αυτό το σχέδιο; 

Οι ερωτήσεις είναι πολλές και δύσκολες αλλά τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο που δεσμεύει τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών να προσπαθήσουν να εξαλείψουν την ακραία φτώχεια, να μειώσουν τις ανισότητες και να καταπολεμήσουν την απειλή της κλιματικής αλλαγής έως το 2030.

Το σχέδιο για να πετύχει πρέπει να δραστηριοποιηθούμε όλοι μας!

Και το σχέδιο αυτό είναι οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης ή αλλιώς οι 17 Παγκόσμιοι Στόχοι, οι οποίοι θα είναι και το θέμα της φετινής 13ης Εβδομάδας Δράσης! 

Κατεβάστε το Υλικό

Επιπλέον Ψηφιακό Υλικό

Φωτογραφίες Πλανήτης 2018

Παρουσίαση με τους 17 Παγκόσμιους Στόχους

Γράμματα και λέξεις για κολλάζ

Μέσα από τη Μαθητική Εβδομάδας Δράσης, μαθητές από όλη την Ελλάδα παίρνουν θέση για τη δικαιοσύνη και την ισότητα στον κόσμο. Όλο τον Μάρτιο σας καλούμε να μετατρέψουμε τα σχολεία  σε χώρους υπεράσπισης του πλανήτη με δράσεις και εκδηλώσεις που ενώνουν τους πολίτες για να αναλάβουν δράση ώστε να χτίσουμε έναν κόσμο χωρίς ακραία φτώχεια μέχρι το 2030. Μπορείτε να ορίσετε εσείς ποια εβδομάδα του Μαρτίου σας εξυπηρετεί να αφιερώσετε στην εκστρατεία!

Ο καρπός της φετινής σας συμμετοχής στην Εβδομάδα Δράσης 2018 θα είναι μια δράση, μια ιδέα, μια έμπνευση που θα αποτυπωθεί σε ένα αυτοσχέδιο περιοδικό ή αλλιώς σε ένα fanzine. Τα fanzine από όλα τα σχολεία θα συγκεντρωθούν από την ActionAid και έτσι θα δημιουργηθεί μια μοναδική μαθητική συλλογή Φανζίν με τίτλο ΠΛΑΝΗΤΗΣ 2030.

Η συλλογή μαθητικών φανζίν "Πλανήτης 2030" θα εκτεθεί στο Victoria Square Project στις 22 Απριλίου 2018, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Αθήνας, Παγκόσμιας Πρωτεύουσα Βιβλίου.

Ένα παράδειγμα δράσης: εργαστήριο σχεδιασμού φανζίν στο Επίκεντρο της ActionAid

Τον Φεβρουάριο κάναμε ένα εργαστήριο σχεδιασμού φανζίν με παιδιά Ε’ Δημοτικού που συμμετέχουν σε προγράμματα στο Επίκεντρο της ActionAid.

Είχε προηγηθεί προεργασία βάσει του υλικού της Μαθητικής Εβδομάδας Δράσης, από τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό του τμήματος Γιώργο Χατζηιωαννίδη ο οποίος ετοίμασε το δικό του πλάνο εργασίας, το οποίο μπορεί να σας φανεί χρήσιμο:

Πλάνο εργασίας

Η δράση ξεκίνησε με ποιήματα και προτάσεις με βάση τις λέξεις: πρόβλημα, γειτονιά, ιδέα, λύση, δράση, μαζί.

Έπειτα μίλησαν για τα προβλήματα στο περιβάλλον τους και πως θα μπορούσε να λυθεί το καθένα. 

Τα παιδιά διάλεξαν ένα πρόβλημα και βρήκαν έναν τρόπο να το αντιμετωπίσουν

Ideas Epikentro

Έπειτα προχωρήσαν στο σχέδιο δράσης αναλυτικά με τους τέσσερις τομείς.

H Αναστασία, ο Νίκος και ο Λεωνίδας έκαναν φανζίν για τα αδέσποτα.

Η Νεάντα και η Ράνια για το πως να βοηθήσουμε τους φτωχούς.

Ο Μάνος έκανε ένα φανζίν για το πως να καθαρίσουμε τις πλατείες από σκουπίδια.

Ο Ντάνιελ μίλησε για την ηχορύπανση στις πόλεις.

Τέλος, η Σοφία έφτιαξε ένα φανζίν για το πως να σταματήσει το graffiti και να γίνουν ξανά καθαρά τα σπίτια.

Fanzines Ready Epikentro 

Τα φανζίν φωτοτυπήθηκαν (ασπρομαυρες φωτοτυπίες σε διάφορα χρωματιστά χαρτιά) και μοιράστηκαν στο σχολείο τους, σε φίλους, συγγενείς και αρμόδιους φορείς!

Αισθανόμαστε ότι μέσα από μια σύντομη, απλή και διασκεδαστική μαθησιακή διαδικασία βγήκαν εξαιρετικά αποτελέσματα: τα παιδιά μπήκαν σε μια διαδικασία αναστοχασμού για τη γύρω τους πραγματικότητα, έγιναν υπερπασπιστές μιας ιδέας με θετικό κοινωνικό αντίκτυπο, οραματίστηκαν μια πιο όμορφη γειτονιά, έδωσαν σάρκα και οστά στην ιδέα τους κάνοντάς την αφίσα-φανζίν και την άφησαν να ταξιδέψει και να παρασύρει και άλλους μοιράζοντας τα φανζίν τους. 

Επιπλέον χρήσιμο Υλικό από συμμετέχοντες

Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης 2017

 

GAW2017 Landscape Logo 600X360px TRANSPARENCY

Η εκπαίδευση των παιδιών προσφύγων

Η φετινή μας εκστρατεία έχει ξεκινήσει και τα σχολεία που συμμετέχουν έχουν ήδη αρχίσει να στέλνουν τις δημιουργίες τους!

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΌ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

"Ένα τραγούδι, πολλά σχολεία, ένας κόσμος"-Αναμνηστικό βίντεο σχολείων! from ActionAid Hellas Education on Vimeo.

Η εκστρατεία προωθεί έμπρακτα τον 4ο Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης: Ποιοτική εκπαίδευση για όλους. Φέτος η θεματική είναι αφιερωμένη στο δικαίωμα των παιδιών προσφύγων στην εκπαίδευση.

 • 16,1 εκατομμύρια πρόσφυγες στον κόσμο.
 • 6 εκατομμύρια είναι παιδιά σχολικής ηλικίας.
 • Από αυτά 3,7 εκατομμύρια δεν έχουν πρόσβαση σε σχολείο.
 • Τα παιδιά πρόσφυγες είναι 5 φορές πιο πιθανό να μην πηγαίνουν σχολείο σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά.

Με τη φετινή εκστρατεία δείχνουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στα παιδιά πρόσφυγες σε κάθε γωνιά του κόσμου και στέλνουμε μηνύματα αποδοχής και συνεργασίας γιατί η ποιοτική εκπαίδευση είναι δικαίωμα κάθε παιδιού!

Ολόκληρος ο Μάρτιος είναι αφιερωμένος στην εκστρατεία. Τα σχολεία θα έχουν τη δυνατότητα να ορίσουν μόνα τους ποια εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν οι δράσεις. Ωστόσο η εκστρατεία θα κορυφωθεί στις 31 Μαρτίου α όταν σχολεία σε όλη την Ελλάδα θα πραγματοποιήσουν μια παράλληλη δράση-έκπληξη με πολλή, πολλή μουσική. 

Σύντομη περιγραφή δράσης:

Όσα σχολεία έχουν συμπληρώσει την αίτηση έχουν παραλάβει δωρεάν στο σχολείο το εκπαιδευτικό πακέτο της εκστρατείας. Σε αυτό περιλαμβάνονται πληροφορίες για τη θεματική, στατιστικά στοιχεία, μαρτυρίες και προτεινόμενες δραστηριότητες. Εσείς ως εκπαιδευτικός μπορείτε να αφιερώσετε από 1 ώρα έως όσο θέλετε για να δουλέψετε τη θεματική με τα παιδιά. Παράλληλα θα ακούσετε και θα μάθετε ένα συγκεκριμένο κοινό τραγούδι το οποίο θα ακουστεί σε όλη την Ελλάδα στις 31 Μαρτίου στις 11:00 π.μ.

Μέσα από τη δράση εσείς και οι μαθητές σας ζητάτε ποιοτική εκπαίδευση για κάθε παιδί στον κόσμο που βρίσκεται σε μια έκτακτη κατάσταση!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ  ΥΛΙΚΟ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΤΙΤΟΥΡΑ ΤΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ "ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΔΩ"

Επιπλέον Υλικό Από Σχολεία

Δείτε μια ολοκληρωμένη πρόταση παρουσίασης του υλικού από εκπαιδευτικούς του Neue Schule

Δείτε την εργασία παιδιών του Τμήματος Ένταξης του 9ου Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς για τα καλύτερα κατά την γνώμη τους σχολεία στην Ελλάδα για τα παιδιά πρόσφυγες αλλά και τα όχι που έχουν ακούσει.

Παραμύθι "Ο Χαρταετός της Φιλίας" και δραματοποίησή του από το Νηπιαγωγείο Τριφυλλίου

Ένα τραγούδι, πολλά σχολεία, ένας κόσμος! from ActionAid Hellas Education on Vimeo.

 

Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαίδευση 2016

 

 

Logo For Website 378X260px Transparent

Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαίδευση 2016

Παιδιά με αναπηρία, ορατά σε όλα τα σχολεία!

16-23 Απριλίου 2016

Το 2016 40.631 μαθητές και εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων ένωσαν τη φωνή τους για να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των παιδιών με αναπηρία να πηγαίνουν στο σχολείο. Η φετινή εκστρατεία εστιάζει και πάλι στην εκπαίδευση των παιδιών με αναπηρία, συνεχίζοντας την εκστρατεία του 2014 και τις προσπάθειες ισότιμης πρόσβασης όλων των παιδιών σε σχολεία όπου λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες και η διαφορετικότητά τους.

Το 2014 περισσότεροι από 40.000 μαθητές σε όλη την Ελλάδα έλαβαν μέρος, ενώ φέτος, οι 40.631  μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων που συμμετείχαν στην Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την εκπαίδευση ερεύνησαν κατά πόσο τα σχολεία τους είναι προσβάσιμα σε παιδιά με αναπηρία. Στη συνέχεια οραματίστηκαν και σχεδίασαν σε αφίσες που τους έστειλε η Action Aid, το δικό τους ανοιχτό και προσβάσιμο σχολείο για όλους τους μαθητές. Πρότειναν να μπουν ράμπες, να βελτιωθούν οι αυλές τους, να μπουν παιχνίδια και υλικό που να μπορούν να χρησιμοποιήσουν όλοι οι μαθητές, αλλά και την αλλαγή νοοτροπίας ώστε όλοι οι μαθητές να είναι αποδεκτοί.

Πολλά σχολεία έστειλαν πίσω το υλικό τους με μηνύματα όπως αυτό από τους μαθητές και εκπαιδευτικούς του της Α’ γυμνασίου Παξών «Συνεχίζουμε τις δράσεις μας για την αλλαγή νοοτροπίας! Ευχαριστούμε Action Aid για το σπουδαίο έργο σας. Ελπίζουμε ΟΛΑ τα παιδιά με ή χωρίς αναπηρία να γίνουν ορατά στα Ελληνικά σχολεία και στη δημόσια ζωή.» Η φετινή εκστρατεία υποστηρίζει τον 4ο Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ: ποιοτική εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς για όλους. Οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης υιοθετήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2015 στη Νέα Υόρκη από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και καλούνται να υλοποιηθούν από τα κράτη μέλη κι επομένως και την Ελλάδα έως το 2030.

Δείτε εδώ το υλικό που μας έστειλαν τα σχολεία

Κατεβάστε εδώ το εκπαιδευτικό υλικό της εκστρατείας

 

Έρευνα εκπαιδευτικών για την Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαίδευση

Με τη λήξη της εκστρατείας σας ζητήθηκε να μας συμπληρώσετε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τη συμμετοχή σας σας αυτήν. 423 εκπαιδευτικοί συμμετέχοντες ανταποκριθήκατε και σας ευχαριστούμε θερμά για αυτό. 

Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε τα αποτελέσματα της έρευνας που θα συμβάλουν καθοριστικά στο σχεδιασμό της Παγκόσμιας Εβδομάδας Δράσης 2017.

Τι έχει πετύχει η εκστρατεία μέχρι σήμερα:

Πραγματοποιήσαμε την Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαίδευση 2014: πάνω από 40.000 μαθητές σε όλη την Ελλάδα έλαβαν μέρος.

Κάναμε εκστρατεία κινητοποίησης πολιτών: 8.000 υπέγραψαν επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας.

Φτιάξαμε το βίντεο ευαισθητοποίησης με περισσότερα από 60.000 views: https://youtu.be/dMeTAwxYzqk

Οργανώσαμε ακτιβιστικό δρώμενο μπροστά από την Βουλή με συμμετοχή εθελοντών: https://goo.gl/rWtdAc

Δημοσιεύσαμε έρευνα που εξετάζει κατά πόσο εφαρμόζονται τα εκπαιδευτικά δικαιώματα των παιδιών με αναπηρία στην Ελλάδα. 

Καταθέσαμε τις θέσεις μας στην Επιτροπή Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής.

Συναντηθήκαμε με το Υπουργείο Παιδείας και πιέσαμε για τα αιτήματά μας. Είχαμε θετική ανταπόκριση σε κάποια από αυτά και συνεχίζουμε την πίεση μέχρι να ικανοποιηθούν όλα.

Η φετινή εκστρατεία υποστηρίζει τον 4ο Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης: Ποιοτική εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς για όλους.Οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης υιοθετήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2015 στη Ν. Υόρκη από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και καλούνται να υλοποιηθούν από τα κράτη μέλη έως το 2030.

 

 

Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαίδευση 2015

GR Logo

“Η εκπαίδευση στο στόχο… ξανά”

27 Απριλίου- 3 Μαΐου 2015

Το 2015 είναι η χρονιά που μπορεί να αλλάξει το μέλλον… όλων των παιδιών.

Το Σεπτέμβρη 2015 οι πολιτικοί αρχηγοί θα συναντηθούν στα Ηνωμένα Έθνη και καθώς οι Αναπτυξιακοί Στόχοι της Χιλιετίας (MDGs) εκπνέουν, θα αποφασίσουν τους νέους στόχους για τα επόμενα 15 χρόνια.

Τα τελευταία 15 χρόνια 50 εκατομμύρια παιδιά που μέχρι τότε δεν πήγαιναν σχολείο έχουν γραφτεί στο Δημοτικό! Πραγματικά η πρόοδος ήταν αξιοσημείωτη, όμως 58 εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να μην πηγαίνουν σχολείο.

Έτσι, ζητήσαμε από τα σχολεία να μας στείλουν το μήνυμά τους για την εκπαίδευση.

52.900 μαθητές από 905 σχολεία της Ελλάδας έλαβαν μέρος στην Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαίδευση και μας έστειλαν τη λέξη που θα ταξιδέψει με την ελληνική αποστολή στη συνάντηση των Ηνωμένων Εθνών!

Το μήνυμα που στάλθηκε στα Ηνωμένα Έθνη είναι το παρακάτω:

Τα σχολεία της Ελλάδας μαζί με την ActionAid στέλνουν ηχηρό μήνυμα! from ActionAid Hellas Education on Vimeo.

 

Κατεβάστε το υλικό της φετινής εκστρατείας

Δείτε τι έγινε

 

Βρείτε παρακάτω αναλυτικά τις συμμετοχές των σχολείων, που συμμετείχαν φέτος, ανά βαθμίδα!

Τα Νηπιαγωγεία της Ελλάδας στέλνουν μήνυμα για το δικαίωμα στην εκπαί from ActionAid Hellas Education on Vimeo.

 

Πώς φαντάζονται τα Δημοτικά της Ελλάδας τον κόσμο μας, εαν όλοι πήγαιν from ActionAid Hellas Education on Vimeo.

Πώς οραματίζονται τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της Ελλάδας την εκπαίδευσ from ActionAid Hellas Education on Vimeo.

Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαίδευση 2014

GR Logo 14 

 

«Στείλε Όλους τους Φίλους μου Σχολείο»

                          Εκπαίδευση και  Αναπηρία

                     4-10 Μαΐου

                              Συμμετείχαν 39.000 μαθητές και μαθήτριες

 

Κατεβάστε το υλικό της εκστρατείας 

Δείτε τι έγινε

 

 

 

 

 

 

 

 

Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαίδευση 2013

Greek Logo

«Όλα τα παιδιά του κόσμου χρειάζονται δασκάλους»

21-28 Απριλίου

Συμμετείχαν 46.000 μαθητές και μαθήτριες

Κατεβάστε το υλικό της εκστρατείας

Δείτε τι έγινε

 

 

 

Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαίδευση 2012

GAW12 Poster

 

 

«Δικαιώματα από την πρώτη μέρα!»
Εκπαίδευση και Φροντίδα στην πρώιμη παιδική ηλικία

22-28 Απριλίου

Συμμετείχαν 34 .000 μαθητές και μαθήτριες

 

Κατεβάστε το υλικό της εκστρατείας

Δείτε τι έγινε

 

 

Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαίδευση 2011

GAW 2011 Logo

2-8 Μαΐου  

«Ακούστε την ιστορία της»

Εκπαίδευση κοριτσιών και γυναικών

Συμμετείχαν 30.000 μαθητές

 

Κατεβάστε το υλικό της εκστρατείας

 

 

Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαίδευση 2010

LOGO

«1GOAL: Ένα μάθημα για Όλους»

18 -25 Απριλίου

Συμμετείχαν 20.800 μαθητές

 

Κατεβάστε το υλικό της εκστρατείας

Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαίδευση 2009

2009

6-12 Απριλίου

«Ανοιχτά Βιβλία»

Αναλφαβητισμός

Συμμετείχαν 10.500 μαθητές

Κατεβάστε το υλικό της εκστρατείας

 

Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαίδευση 2008

2008

«Εκπαίδευση για Όλους! Τέλος στον αποκλεισμό»

14-18 Απριλίου

Συμμετείχαν 4.000 μαθητές

 

Κατεβάστε το υλικό της εκστρατείας

Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαίδευση 2007

2007

«Ενωθείτε! Δικαίωμα στην Εκπαίδευση για Όλους»

Συμμετείχαν 5.000 μαθητές

 

Κατεβάστε το υλικό της εκστρατείας