Actionaid.gr

Ευρωπαικό Πρόγραμμα MigratED

#MigratED Ένα πρόγραμμα που λέει όχι στο ρατσισμό!

Η ActionAid Ελλάς και ο Καρπός από την Ελλάδα μαζί με οργανώσεις από 5 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετέχουν στο 3ετές πρόγραμμα Erasmus+ με τίτλο «MigratED». Το πρόγραμμα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και νέους έως 20ετών και στοχεύει στη συνεργασία με μετανάστες και πρόσφυγες για τη δημιουργία μια εκστρατείας ψηφιακής ευαισθητοποίησης προώθησης της πολιτισμικής διαφορετικότητας, της ενσωμάτωσης και της φιλοξενίας στην Ευρώπη. Το πρόγραμμα συντονίζεται από την Ιταλική οργάνωση GVC και τον Δήμο Μπολόνια.

ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Ρατσισμός και ξενοφοβία στην Ευρώπη. Διακρίσεις. Ανάδυση της ρητορικής του μίσους. Στα πλαίσια των σύγχρονων λαϊκισμών, κινήματα που προωθούν τη βία εναντίον των μεταναστών, την ποινικοποίηση και τον αποκλεισμό των μειονοτήτων, με κατεύθυνση τη θεωρητικοποίηση των φυλετικών διακρίσεων, αναδύονται στην Ευρώπη. Οι ψευδείς ειδήσεις στα κοινωνικά δίκτυα χρησιμοποιούνται ως πλατφόρμα στόχευσης εναντίων εκείνων που στηρίζουν την πολιτισμική διαφορετικότητα, προκειμένου να καταστήσουν τα μηνύματα μίσους ένα δημοφιλές on-line φαινόμενο. Όμως, αυτά που κάποτε ανήκαν μόνο στον ψηφιακό κόσμο, σήμερα μπορεί να μεταφράζονται σε πράξεις βίας και μίσους.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ #MIGRATED

Η άνοδος των εξτρεμισμών δείχνει ξεκάθαρα ότι η δημοκρατία και η πολιτισμική διαφορετικότητα βρίσκονται σε κίνδυνο. Με πίστη ότι η παρέμβαση για την προώθηση του πολιτισμού και του διαλόγου είναι τμήμα της αποστολής μας, συμμετέχουμε στο πρόγραμμα #MigratED, με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών, μαθητών, νέων και εργαζομένων από πέντε ευρωπαϊκές χώρες: Ιταλία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Σλοβενία και Κύπρο. Το #MigratED υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus + και σκοπό έχει να δώσει την ευκαιρία σε μαθητές Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, νέους έως 20 ετών και εκπαιδευτικούς των χωρών-στόχων να συμμετάσχουν σε ένα πρόγραμμα «ψηφιακού εγγραματισμού» και δημιουργίας video. Σκοπός είναι να ανοίξει ο δρόμος για την προώθηση μιας διαφορετικής αφήγησης, που υπερασπίζεται τη σημασία και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσω της εκπαίδευσης για τον ενεργό πολίτη.

ΜΙΑ ΨΗΦΙΑΚΗ ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

Από κοινού, πρόσφυγες και Ευρωπαίοι πολίτες θα δημιουργήσουν ντοκιμαντέρ που θα παρουσιάζουν μια νέα οπτική γωνία για την πολιτισμική διαφορετικότητα, το διάλογο μεταξύ πολιτισμών και τη φιλοξενία. Επιπλέον, θα δημιουργηθεί μια έρευνα στο θέμα της διαπολιτισμικότητας μέσω της συμμετοχής σε εργαστήρια και συνέδρια, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για μια καμπάνια επικοινωνίας με σχολεία, τοπικές και εθνικές αρχές, ιδιωτικούς και δημόσιους θεσμούς, φορείς λήψης αποφάσεων και τοπικές κοινωνίες. Ωστόσο, η στόχευση μόνο στη νεολαία δεν είναι επαρκής. Γι΄ αυτό το λόγο, το πρόγραμμα θα στηρίξει εκπαιδευτικούς ώστε να τους παρέχει εργαλεία και τεχνικές για την παροχή ψηφιακής γνώσης για την προώθηση των αξιών του ενεργού πολίτη και της δημοκρατίας μεταξύ των μαθητών.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ

Η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών στην Ευρώπη παραδέχεται ότι έχει δυσκολίες στην προσέγγιση του θέματος της τεχνολογίας της πληροφορίας. Κατά συνέπεια, διαπιστώνουμε ένα κενό στην εκπαίδευση, το οποίο οφείλεται επίσης στην απουσία ψηφιακών εργαλείων που θα επέτρεπαν στους καθηγητές να στηρίζουν νέα και πιο αποδοτικά διδακτικά μοντέλα. Γι΄ αυτό το λόγο, το #MigratED, πέρα από τους 800 νέους δικαιούχους μεταξύ 15 και 20 ετών, θα στοχεύσει επίσης και στους εκπαιδευτικούς.  Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, περίπου τα δύο τρίτα των μαθητών γνωρίζουν το περιεχόμενο της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Σύμφωνα με την Έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις μειονότητες και τις διακρίσεις ΙΙ (2015), το 38% των ερωτηθέντων έχει υπάρξει θύμα διακρίσεων τα τελευταία πέντε έτη, εξαιτίας της ιθαγένειάς του και το 24% κατά τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Σε περιβάλλοντα που επηρεάζονται έντονα από τη μετανάστευση, το #MigratED ελπίζουμε πως θα συμβάλει ώστε οι νέοι να καταλάβουν τις αιτίες οι οποίες οδηγούν τους πρόσφυγες στην εγκατάλειψη των χωρών τους, να προστατέψουν τον εαυτό τους από το μίσος, τα στερεότυπα και θα τους καθοδηγήσει στην εκ νέου ανακάλυψη των αξιών της αλληλεγγύης και της πολιτισμικής διαφορετικότητας. Αυτή η εμπειρία θα κορυφωθεί με τη συμμετοχή στο Φεστιβάλ Ταινιών Terra di Tutti στην Μπολόνια της Ιταλίας, μια ετήσια συνάντηση που, από το 2007, χρησιμοποιεί τα ντοκιμαντέρ ως εργαλείο συζήτησης και ευαισθητοποίησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα κοινωνικά θέματα.   

ΕΝΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΤΥΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Διαχειριστής του προγράμματος είναι η Ιταλική GVC, από κοινού με το Δήμο της Μπολόνια και οι υπόλοιποι εταίροι είναι οι οργανώσεις: CSAPSA2, ActionAid Ελλάδας, SLOGA, 4Change, COFAC, KARPOS και Future Worlds Center.

«Η μετανάστευση βρίσκεται στο επίκεντρο των δημοσίων συζητήσεων», δήλωσε η Giorgia Bailo, γενική συντονίστρια του προγράμματος #MigraTed για τη GVC, αλλά συχνά βρισκόμαστε ενώπιον συζητήσεων που παρεκκλίνουν λόγω μη ορθών στοιχείων ή προκαταλήψεων. Μια συζήτηση στην οποία οι μετανάστες, οι πρόσφυγες, οι αιτούντες άσυλο δεν έχουν φωνή. Χρειαζόμαστε μια νέα αφήγηση για τη μετανάστευση, μια νέα ευαισθητοποίηση για τις συνδέσεις μεταξύ ανάπτυξης, μετανάστευσης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε αυτό το εγχείρημα, οι εκπαιδευτικοί έχουν ένα θεμελιώδη ρόλο. Το πρόγραμμα #MigratEd έχει σκοπό να ενδυναμώσει τις ικανότητες και να εμπλέξει νέους μετανάστες, πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στη δόμηση αυτής της εναλλακτικής αφήγησης, μέσω της χρήσης ψηφιακών εργαλείων. Ξεκινώντας τώρα ένα συνεχή διάλογο με διαφορετικές οντότητες μπορούμε να ανοίξουμε το δρόμο για την προώθηση μιας εκπαίδευσης και μιας κοινωνίας που να στηρίζουν περισσότερο την ένταξη, ελεύθερη από στερεότυπα και διακρίσεις».

Δράσεις Προγράμματος

Μια από τις δράσεις του 1ου έτους του προγράμματος είναι η επομόρφωση εκπαιδευτών που θα γίνει στην Μπολόνια από τις 21-24 Ιανουαρίου 2019.

Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες

 

 

 Migrated Logo Ola 02

Logosbeneficaireserasmusplusleft EL