Actionaid.gr

Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Για τη σχολική χρονιά 2016-17 προσφέρονται 9 διαφορετικά προγράμματα που κεντρικό άξονα έχουν την ευαισθητοποίηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα πραγματοποιούνται καθημερινά για οργανωμένες σχολικές επισκέψεις και έχουν διάρκεια 90 λεπτά. Το μέγεθος της ομάδας που μπορεί να παρακολουθήσει το κάθε εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι έως 30 παιδιά και το κόστος συμμετοχής 3 ευρώ το παιδί. Όλα τα προγράμματα υλοποιούνται στο εκπαιδευτικό μας κέντρο Ένας Κόσμος Άνω Κάτω από την ομάδα του εκπαιδευτικού τομέα της ActionAid Ελλάς.

 
Τα προγράμματα της σχολικής χρονιάς 2016-17 είναι τα εξής:

1. Έχω ένα φίλο μακρινό! *ΑΠΟ ΜΑΡΤΗ 2017*                                                                               
Ηλικία: Νηπιαγωγείο (από 5 ετών)
Διάρκεια: 80 λεπτά
Θεματικός Άξονας: Διαφορετικότητα, ανθρώπινες ανάγκες

Αλήθεια, έχετε φίλους μακρινούς; Kαι αν ναι, που μένουν; Τι τρώνε; Τι φοράνε; Τι παιχνίδια παίζουν; Ένα εικονικό ταξίδι σε μια κοινότητα της Αφρικής και μια εικονική συνάντηση με ένα παιδί, τη Χατζουαβή, θα αποτελέσει την αφορμή να ανακαλύψουν τα παιδιά από μόνα τους, διαφορές στον τρόπο ζωής των ανθρώπων και να προσεγγίσουν την έννοια της διαφορετικότητας… βιωματικά.

2. Μια φορά και ένα νερό… στην Παγκόσμια Πολυκατοικία
Ηλικία: Α’, Β’ & Γ’ Δημοτικού (για την Α' Δημοτικού το πρόγραμμα ξεκινάει τον Ιανουάριο 2016) 
Διάρκεια: 90 λεπτά
Θεματικός Άξονας: Ενεργός πολίτης, δικαίωμα στο νερό, αειφόρος ανάπτυξη

Ποιοι έχτισαν την Παγκόσμια Πολυκατοικία και ποιοι μένουν σε αυτή; Τι γίνεται με το σύστημα υδροδότησής της; Πολλοί υποστηρίζουν ότι υπάρχουν ανεπανόρθωτες βλάβες. Είναι όμως έτσι; Γίνετε υδραυλικοί, για μιάμιση ώρα με την τάξη σας, ενώστε τις σωληνώσεις και επιδιορθώστε όποιες “βλάβες” ανακαλύψετε.

3. Αν ο κόσμος ήταν ένα μικρό χωριό                                                    
Ηλικία: Α’, Β’ & Γ’ Δημοτικού
Διάρκεια: 90 λεπτά
Θεματικός Άξονας: Ανισότητα, κατανομή φυσικών πόρων, αδικία

Πόσο εύκολο είναι να φανταστούμε ολόκληρο τον κόσμο, όταν αυτός αγγίζει πια τα 7 δις; Ένα ταξίδι προσομοίωσης του κόσμου σε Παγκόσμιο Χωριό, βοηθά τα παιδιά να ανακαλύψουν πώς λειτουργεί και πώς κατανέμονται τα αγαθά στους κατοίκους του. Μέσα από παιχνίδια ρόλων και δραματοποίησης, τα παιδιά βιώνουν την ανισότητα στην κατανομή των φυσικών πόρων και αναζητούν λύσεις.

4. Jambo! Καλωσήλθατε στην Κένυα
Ηλικία: Δ', Ε' & ΣΤ' Δημοτικού
Διάρκεια: 90 λεπτά
Θεματικός Άξονας: Παγκόσμια φτώχεια, δικαίωμα στο φαγητό και το νερό

Jambo, karibu, asante sana είναι κάποιες από τις λέξεις που θα μας χρειαστούν, όταν θα “προσγειωθούμε” στην κοινότητα Μπάμα της Κένυα. Ένα συναρπαστικό ταξίδι μέσα από έναν ειδικά διαμορφωμένου χώρο προσομοίωσης. Τα παιδιά ανακαλύπτουν τις ανάγκες μιας κοινότητας, επαναπροσδιορίζουν τις δικές τους και προσεγγίζουν την έννοια της παγκόσμιας φτώχειας και πείνας, με τη χρήση αυθεντικών αντικειμένων και εξιστόρηση πραγματικών ιστοριών ανθρώπων. 

5. Ξένος ή Ξένιος και ποια η διαφορά; 
Ηλικία: Δ', Ε' & ΣΤ' Δημοτικού
Διάρκεια: 90 λεπτά
Θεματικός Άξονας: Ρατσισμός, ξενοφοβία, διαφορετικότητα, ενεργός πολίτης

Φοβόμαστε ό,τι είναι διαφορετικό και ξένο από μας; Γιατί και πώς θα γίνουμε όλοι μέλη στην παγκόσμια κοινωνία, με αυτούς τους φόβους; Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες και παιχνίδια ρόλων τα παιδιά έρχονται αντιμέτωπα με τα πώς και τα γιατί της σύγχρονης κοινωνίας, προβληματίζονται και αναζητούν τον δικό τους ρόλο στον κόσμο.

6. Κάνω το Δίκαιο… Δικαίωμα
Ηλικία: Α', Β’, Γ' Γυμνασίου
Διάρκεια: 90 λεπτά
Θεματικός Άξονας: Κατανομή των φυσικών πόρων, ανισότητα, δικαιοσύνη

Το ταξίδι ξεκινά. Στόχος: η ανακάλυψη του θησαυρού! Και όταν τον βρούμε, ποιος θα τον πάρει ή μήπως θα τον μοιραστούμε και με ποιο τρόπο; Μέσα από μια σειρά βιωματικών δραστηριοτήτων οι έφηβοι διεκδικούν, μαλώνουν, προβληματίζονται για το ποιο είναι το δίκαιο και πώς μπορούν να το κάνουν δικαίωμα του καθενός.

7. Προς Φυγή *ΝΕΟ*

Ηλικία:  Α’, Β’, Γ’ Γυμνασίου & Λυκείου
Διάρκεια: 90 λεπτά
Θεματικός άξονας: Πρόσφυγες, Μετανάστευση

Πόσο εύκολο είναι ένα ταξίδι προς την Φυγή; Και όταν φτάσεις εκεί τι ακολουθεί μετά; Πόσοι αλήθεια προσέφυγαν ανά τους αιώνες σε αυτό το ανεξερεύνητο μέρος; Μέσα από μια σειρά διαδραστικών ασκήσεων με εργαλείο την θεατρική έκφραση οι έφηβοι γίνονται συνοδοιπόροι ανθρώπων που αναγκάστηκαν να «κοιτάξουν αντίθετα από την γεννέτηρά τους». Κοιτάζουν μαζί τους, προβληματίζονται και παίρνουν θέση.

8. Τροφή για Σκέψη
Ηλικία: Γ’ Γυμνασίου & Α’, Β’, Γ’ Λυκείου
Διάρκεια: 90 λεπτά
Θεματικός άξονας: Παραγωγικές διαδικασίες, καταπάτηση δικαιωμάτων                        

Μία μπανάνα, ένα ποτήρι ζεστός καφές ή τσάι, ένα κομμάτι σοκολάτα θα μπορούσε να είναι η αρχή ενός νοστιμότατου πρωινού για κάποιον κάτοικο του αναπτυγμένου κόσμου! Τι είναι όμως για ένα κάτοικο του αναοτυσσόμενου; Μέσα από παιχνίδια ρόλων, οι έφηβοι βιώνουν την πολυπλοκότητα και όχι μόνο, των παραγωγικών διαδικασιών της τροφής, που φτάνει στο πιάτο μας. Είναι όντως τόσο απλό όσο το φαντάζονται;  

9. Ταξίδι στην Πόλη-Ζήτημα 
Ηλικία: Γ’ Γυμνασίου & Α’, Β’, Γ’ Λυκείου
Διάρκεια: 90 λεπτά
Θεματικός Άξονας: κατοχή, καταπάτηση δικαιωμάτων, αδικία

Ποια είναι η πόλη-ζήτημα… και ποιο είναι το ζήτημα; Ένα ζήτημα παλιό, που όμως δεν παλιώνει ποτέ! Tαξιδεύουμε στο κατεχόμενο Παλαιστινιακό έδαφος, διερευνούμε πώς είναι η ζωή σε μια κατεχόμενη γη και προβληματιζόμαστε πάνω σε ζητήματα ειρήνης, ασφάλειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 
Καλή αντάμωση!